Ferdsel på isdekket vann

Lave kuldegrader er perfekt for å finne fram skøytene og bevege seg ut på isen. Her har vi samlet litt informasjon du bør ha i bakhodet før du legger ut på skøytetur!

Av: - Intersport
Sist oppdatert: 2021-04-30T07:44:26.0000000Z

Det er lite som slår en god skøytetur i naturlige omgivelser! Med varm kakao på termosen og isdekket vann er dette en perfekt familieaktivtet når gradestokken beveger seg nedover de kalde blå. Men skal du ut på skøytetur på vannet er det en del hensyn som må tas for at turen skal bli så trygg og fin som mulig. 


Hvordan er isen?

Lukkede vann har ofte en mer sikker is, da vannet under er nokså stille sammenlignet med sjø eller åpent vann ved innløp eller utløp. Men husk at det også kan være steder med råk, altså områder hvor isen brytes opp. Isen vil også være dårlig inn mot land og langt ut på vannet. 

Det er også lurt å sjekke tykkelsen på isen. Dette kan gjøre ved å bruke en isstav. Går ikke isstaven gjennom på et kraftig slag tåler isen en person. Er isen dekket av vann bør du holde deg unna.


Hva bør man sjekke i forkant?

Se på værmeldingen før du legger ut på tur. Svinger været og gradestokken mellom pluss- og minusgrader frarådes ferdsel på vann da dette gjør isen utrygg. Det kan også være nyttig å sjekke isvarsling på varsom.no i forkant av turen, dette vil gi deg en pekepinn på hvordan forholdene er i de ulike regionene. På iskart.no kan du finne nyttig informasjon og observasjoner gjort om is på innsjøer. 


Sikkerhetsutstyr

For å være på den sikre siden er det lurt å ha med seg sikkerhetsutstyr som ispigger med fløyte rundt halsen, isstav, kasteline eller annet tau og gjerne et varmt skift i vanntett pose dersom uhellet skulle vært ute. 


God tur!

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi