Sunnmørsalpene
Friluft

Sunnmørsalpene

Hvordan velge riktig størrelse på tursekken

Skal du en dagstur til vannet i skogen, bestige en fjelltopp, eller overnatte ute? Med riktig sekk, blir turen bedre.


Øm nakke, vond rygg og gnagsår på halsen kan være konsekvenser av å bruke feil tursekk. Tenker du nøye igjennom hva du trenger og prøver sekken før du legger ut på tur, er du mange steg nærmere den gode turopplevelsen.


Det viktigste tipset vi kan gi til deg som skal kjøpe sekk, er at du bør velge en sekk du vet er stor nok til formålet du trenger den til. Stapper du en liten sekk full og tung, vil den belaste noen kroppsdeler mer enn andre å bli vond å bære. Pakker du den samme mengden innhold i en større sekk, vil vekten fordele seg bedre, og belastningen på utsatte kroppsdeler minke. 

Treningssekker er kun for de raskeste turene

Treningssekkene har plass til et drikkesystem med drikkepose og noen få liter bagasje. Det er alt. Det viktigste med en trenings- eller løpesekk er at den sitter godt på kroppen og ikke bygger for mye i dybden. Du vil du ikke være baktung når du løper.


Treningssekkene skal være myke mot ryggen og føye seg til kroppen når du løper, sykler eller går på ski. Treningssekkene har lite støtte i ryggen og blir vonde å bruke hvis du pakker de tungt.


Når du trener vil treningssekkens lave egenvekt og føyelighet komme til sin rett og gjøre at den er lite til bry.

Hvem trenger dagstursekk?

Dagstursekkene er beregnet for deg som skal på tur, men ikke overnatte ute. Du kan bruke den på overnatting, men da må du pakke lett.


Dagstursekkene har god plass til mat, drikke, primus og ekstra klær, men det kan være vanskelig å få med større ting som telt, liggeunderlag og sovepose.


Sekker med størrelser på alt fra 25 til 55 liter går under kategorien dagstursekker. Det viktigste er derimot ikke hvor mange liter sekken rommer, men hvilket formål sekken skal brukes til og om den dekker dine behov. Fryser du mye og ønsker å ha med en ekstra jakke og et reinsdyrskinn å sitte på, trenger du nødvendigvis en større sekk enn om du er glad i litt kulde.


Dagstursekkene kommer i mange forskjellige former, beregnet på forskjellige aktiviteter som klatring, fisking, ski, topptur og jakt.


Noen dagstursekker kommer med ett stort rom og få små, mens andre gjerne har flere små rom. Hva du bør velge avhenger igjen av hva du skal bruke sekken til. Skal du gå til et tjern i skogen, bade, å gå hjem igjen, er det kanskje mest praktisk å ha ett stort rom med plass til håndklær, badetøy og en drikkeflaske. Skal du spise, fiske og være aktiv på en måte som krever en del utstyr, er det praktisk med flere separate rom. Flere rom gjør organiseringen i sekken mer oversiktlig og du slipper å bruke lang tid på å lete hver gang du skal ta noe ut av sekken. Et rom på 50 liter kan inneholde uendelig mye smått som er veldig vanskelig å finne. Spesielt når det er mørkt.


Mange bruker dagstursekken på skogsturer med familien og fisketurer. Da anbefales det å sjekke muligheten for å feste fiskestanga på sekken. Det er deilig å ha frie hender når man beveger seg i krevende terreng. Det er også lurt å ha en festeanordning som gjør det mulig å feste en liten tarp på sekken. Alternativt kan tarpen få plass under lokket. Tarpen er rask å spenne opp, den byr på verdifull beskyttelse når det regner og er alltid lur å ha med på tur.


Flere dagstursekker har opplegg for et drikkesystem. Det gjør at du kan strekke et rør fra drikkebeholderen i sekken, ut av en åpning og frem til en drikketut festet på skulderreimen.

Store tursekker for lengre turer

Tursekker fra 70 liter og oppover regnes som store tursekker. Noen av de aller største tursekkene har en ramme som støtter opp og stabiliserer når man bærer tungt, gjerne mer en 35 kilo. Rammen gjør at sekken får en høy egenvekt. Det er unødvendig når du ikke bærer veldig tungt. Trenger du ikke en stor sekk med ramme, bør du velge noe annet. Hvis du skal på jakt, fisketur, eller bære med deg mye mat og utstyr, vil du få utbytte av rammen som fordeler vekten bedre enn sekker uten ramme og gir god bærekomfort.


For deg som skal bære mindre enn 35 kilo, finnes det mange, gode, store tursekker.


Først er det viktig å finne en sekk som passer kroppen din. Designerne av store tursekker tar hensyn til kjønn, høyde og kroppsform. Noen merker oppgir størrelsen på sekkene etter totalhøyden din, mens andre er mer presise og har designet sekker etter lengden på overkroppen. Sekken skal bæres på overkroppen så totallengden og lengden på bena dine har lite å si når du velger sekk.


En stor sekk fordeler vekten bedre enn en liten. Vær derfor sikker på at du ikke bruker for liten sekk hvis du skal bære tungt. Det er ikke volumet på det du skal bære som er viktigst, men vekten. En stor sekk fordeler vekten bedre enn en liten sekk så tung vekt krever stor sekk.


Pass på at det er gode justeringsmuligheter på sekken. Ingen kropper er identiske og vi er helt avhengig av å gjøre individuelle tilpasninger for at sekken skal passe. Det skal være enkelt å justere sekkens skulderstropper og hoftereim mens man har den på.


Det finnes innovative løsninger på både små og store tursekker. Mange av oppfinnelsene kan du få bruk for, mens andre fungerer mest som pynt. Noen av funksjonene du kan vurdere er listet nedenfor. 


  • Vil du ha muligheten til å åpne hele framsiden av sekken? Noen tursekker har glidelås på hele «utsiden» av sekken. Denne åpningen lar deg ta ut klær eller utstyr som ligger langt ned i sekken, uten at du trenger å ta ut alt som ligger stablet over.
  • Foretrekker du mange rom eller et stort? Mange rom gjør det enklere å sortere og finne ting når du trenger det. Ett stort rom gjør at du kan pakke mer effektivt å få plass til mer bagasje per liter.
  • Noen sekker har en uttakbar flaskeholder på hoftebeltet. Med en flaskeholder på hoftebeltet vil drikkeflasken alltid være tilgjengelig, samtidig som du får flyttet vekten av drikken fra ryggen og frem. Flaskeholder på hoftebeltet er en veldig praktisk funskjon.

Rumpetaske for den korte turen

Skal du på en rask gåtur i varmen, kanskje med litt høyt tempo, er det deilig å ha ryggen fri. Med en rumpetaske får du med deg det aller viktigste, pluss litt mat og drikke, uten å bli klam på ryggen.


Skal du på en lengre tur er det lurt å pakke en rumpetaske i den store tursekken. Rumpetasken kan du bruke når du skal gå den siste biten til toppen av fjellet eller når du skal fiske og trenger et sted å putte sluker og annet utstyr.


Noen rumpetasker, eller drikkebelter, egner seg godt til løp- og skiturer, men på disse taskene blir rom for drikke prioritert. Derfor blir det mindre rom til oppbevaring av annen bagasje.


Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
God smak, god energi