Friluft

Kjenn på ekspedisjonsfølelsen

Vintersesongen åpner muligheten for de virkelig store uteopplevelsene. Bruker du pulk, kan du ha med deg alt utstyret du trenger, og litt til, for både dags- og lengre overnattingsturer.


Når det gjelder pakking av pulk er det noen punkter det er lurt å tenke gjennom før man pakker. Er pulken riktig pakket blir den mer stabil å trekke, lettere å finne utstyr i og gi deg en bedre turopplevelse.

 

Husk å legge de tyngste tingene i bunn av pulken og lettere ting over. Slik får du lavere tyngdepunkt og en mer veltesikker pulk.

 

Vær godt forberedt

På vinterstid snur været raskt, og vind øker den effektive kuldefølelsen betraktelig. Pakk derfor alltid med klær for skikkelig kaldvær, selv om det er meldt sol og blå himmel.

 

Noen tekstiler er mer viktig enn andre. Hvis de innerste plaggene blir våte er du avhengig av å skifte for å få tilbake varmen. Derfor bør du alltid ha med ekstra sokker og undertøy i ull når du skal på vinterovernattingstur.

 

Ha kontroll på utstyret

Det er lurt å bruke tørrposer. Tørrposene gir deg kontroll på utstyret slik at du vet hvor det er og du finner det du trenger, raskt. Det sparer deg for mye tid og frustrasjon når du er ute i kulden.

 

Bruker du ikke tørrposer risikerer du at snø og fukt trenger seg inn til utstyret som bør være tørt. Våte klær og fuktig eller frossen sovepose er lite hyggelig når du er på tur.

 

Tørrposene finnes i små og store størrelser og i fem-seks forskjellige farger. Det gjør det enkelt å organisere tingene dine slik at du raskt finner det du trenger til enhver tid.

Pakk sikkert

Husk at mat må være pakket vanntett og separert fra stormkjøkken, multifuel eller gassbrenner med farlige væsker. Begge bør være pakket i hver sin vanntette pose. Det er fornuftig å ha disse posene i hver sin ende av pulken.

 

Det er lurt å ha rask tilgang foran eller bak i pulken til utstyr du kan få raskt bruk for. For eksempel førstehjelpsutstyr, hodelykt og vindsekk, eller matpakke og drikke for en rast.

 

Det er også praktisk å stroppe fast en spade på toppen av alt utstyret i pulken. Uværet kan komme raskt på fjellet og da kan det være lurt å grave seg en grop.

Pakk smart for overnatting i telt

Har du få kolli kommer deg raskere inn og ut av teltet. Med en Sleeper, kan du ha alt i ett kolli.

 

I en Sleeper ligger liggeunderlag og sovepose klar til bruk. Du trenger bare åpne glidelåsen.

 

Det er også ekstra, separate rom i en Sleeper. Der kan du pakke annet utstyr og klær du vil ha med deg inn i teltet.

 

Vær praktisk og tenk gjennom hva du vil ha med inn i teltet. Typiske ting du trenger er sovepose, liggeunderlag, tørre klær, mat, drikke, stormkjøkken, toalettsaker og boka du skal tilbringe kvelden med.

 

Fest draget til pulken i teltet når du har slått leir. En tom pulk er lett, og kan blåse bort med den sterke fjellvinden.

 

Hvis du ønsker mer kunnskap om hvordan du kan få mest ut av tiden med pulk, kan du sjekke Facebooksiden til Fjellpulken. De arrangerer kurs i vinterfriluftsliv.


God pulktur!


 

 

Tilbake
Eksperttips
 
Løp

5 tips til utendørs intervalltrening

 
Løp
8 nyttige tips for deg som vil begynne å løpe
 
Studio
Styrketrening du kan gjøre hjemme
 
Løp
Styrketrening for løpere
 
Løp
Intervaller! Tips fra en løpetrener